Skladujete svoj kuchynský olej naozaj dobre? Možno nie!

Skladujete svoj kuchynský olej naozaj dobre? Možno nie!

Kedysi sa v domácnostiach používal obvykle jeden druh oleja – slnečnicový. Dnes však už často používame aj olivový, kokosový, tekvicový a mnohé ďalšie. Nezáleží na tom, aký druh oleja doma máte, každý jeden z nich by mal byť správne uskladnený. Ako na to?

Skladujete svoj kuchynský olej naozaj dobre? Možno nie!
(zdroj: unsplash.com)

Tmavé fľaše a chladné miesto

Každý olej by sa mal skladovať na tmavom mieste, ktoré je zároveň suché a chladné. Určite oleje nenechávajte na sporáku, kde sú síce po ruke, ale zároveň často vystavované vysokej teplote. Tá totiž spôsobuje ich žltnutie. Takéto oleje majú nielen nepríjemnú chuť, ale sú zároveň nezdravé. Najideálnejšie je teda priniesť si olej v tmavej fľaši priamo z obchodu. Hoci toto je pravidlo, ktoré platí pre všetky druhy oleja, v ich skladovaní sú predsa len drobné rozdiely.

Nemajte ho otvorený príliš dlho

Olivový olej je v podstate čerstvá ovocná šťava – aspoň by ste na to mali myslieť, keď ho skladujete. Neplatí, že zreje ako víno. Hlavnými nepriateľmi olivového oleja sú predovšetkým čas, teplo, kyslík a svetlo. Ideálne je spotrebovať otvorenú fľašu olivového oleja do 60 dní. Ak sa vám to nedarí, radšej si kúpte menšiu fľašu. Oxidácii a žltnutiu dobre odoláva ďalší typ oleja, konkrétne ten kokosový. Aj ten by sa však mal skladovať vo vzduchotesnej fľaši mimo slnečného žiarenia. Môžete ho mať uložený aj v chladničke, v tom prípade ale treba počítať s tým, že zmení svoju konzistenciu a bude tuhý.

Rastlinné aj orechové

Obľúbeným trendom je momentálne aj sezamový olej. Pri skladovaní tohto druhu je priam žiadúce, aby ste ho mali v chladničke. Vystavený slnečnému žiareniu zhorkne. Rastlinné oleje, ako avokádový, repkový či slnečnicový, oxidáciu znášajú lepšie, než iné druhy, treba však stále dávať pozor na čas a teplotu. V chladničke skladujte aj orechové oleje, kde vydržia čo najdlhšie a zároveň sa nezmení ani ich chuť a kvalita. V prípade oleja, ktorý je napríklad z lieskových orechov, platí podobne, ako pri olivovom, že ho spotrebujte čo najrýchlejšie.