Špaldová múka v kuchyni. Aké sú jej pre a proti

Špaldová múka v kuchyni. Aké sú jej pre a proti?

Dnes nie je trendy dať si obyčajné neBio, neRaw, neBezlepkové koláče a používať obyčajnú bielu múku, ktorá sa používa od nepamäti. Dnes sú v móde veci ako špaldová múka a rôzne zdravé varianty potravín. Je špaldová múka naozaj taká dobrá alebo je to len chvíľkový ošiaľ, ktorý čoskoro zrazu zmizne?

Špaldová múka v kuchyni. Aké sú jej pre a proti
zdroj: unsplash.com

Prečo áno?

Jedným z prvých a hlavných dôvodov, prečo je špaldová múka lepšia ako tá obyčajná je, že obsahuje viac bielkovín, až 17%. Má teda vyššiu nutričnú hodnotu a iné zloženie aminokyselín ako obyčajná biela múka.

Ak patríte medzi celiatikov, špaldovú múku si taktiež obľúbite, pretože obsahuje menej lepku ako pšeničná múka. Niektorí ju znášajú oveľa lepšie, no sú aj takí, ktorí neznesú dokonca ani tento druh múky. Taktiež sú produkty z nej sýtejšie, takže vám stačí menej a pečivo zo špaldovej múky vydrží dlhšie čerstvé.

Prečo nie?

Prvé čo vás môže zaraziť pri tejto múke je vyššia cena oproti tej obyčajnej. Je to spôsobené tým, že aj cena vstupného zrna je vyššia. Taktiež sa tieto zrná pestujú v ekologicky lepších podmienkach, hlavne tie s označením BIO.

Ďalšou z takých nevýhod môže byť to, že je pečivo z tejto múky oveľa hustejšie, ako z tej obyčajnej a má špecifickú chuť, na ktorú si môžete ťažšie zvykať. Špaldová múka má sladšiu chuť a chuťové podtóny do orieškovej chuti.