Počuli ste o edamame? Alebo zázračná sója ako náhrada mäsa

Počuli ste o edamame? Alebo zázračná sója ako náhrada mäsa

Zníženie podielu mäsa v našom jedálničku je pre naše zdravie výhodné, na tom sa zhodlo už veľa odborníkov na stravovanie. Čím však mäso nahradiť, aby sme neprišli o vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré obsahuje? Máme pre vás skvelý tip!

Počuli ste o edamame? Alebo zázračná sója ako náhrada mäsa
(zdroj: unsplash.com)

Zelené a sladké fazuľky

Ako do jedla zahrnúť bielkoviny vo väčšom množstve, ak nechceme použiť mäso? Možností je viacero, ale jednou z nich sú napríklad strukoviny. Ich výhoda je v tom, že je ich mnoho, preto ich môžete v jedálničku neustále obmieňať. Rôzne druhy šošovice, fazule, cícer – to všetko je stará známa klasika. A potom je tu edamame. Ide o nezrelé sójové bôby, ktoré sú vzhľadom odlišné od klasických dozretých sójových bôbov. Tie bývajú svetlohnedé alebo béžové, zatiaľ čo edamame sú svetlozelené a podobajú sa na hráškový struk. Sú predovšetkým tradičnou súčasťou ázijskej kuchyne.

Aj pre diabetikov

Edamame sú vyhľadávané kvôli vynikajúcej výživovej hodnote, ktorú majú. Taktiež sú skvelým zdrojom bielkovín – v surovom stave ich obsahujú až 12 gramov na stogramovú porciu. Dokážu tak dobre zasýtiť na dlhší čas a majú aj nízky podiel kalórií. Nízky je aj obsah ich sacharidov, preto sú vhodné pre pacientov s cukrovkou 2. typu alebo osoby na redukčnej a protikvasinkovej diéte. V edamame nájdete aj mikroživiny, teda vitamíny a minerálne látky. Ide hlavne o vitamín K, draslík, vápnik, železo, horčík alebo kyselinu listovú.

Nezabudnite na tepelnú úpravu

Medzi ďalšie výhody edamame patrí podpora správneho trávenia, priaznivý vplyv na tvorbu červených krviniek, výživa pokožky, vlasov a nechtov a pomoc pri prejavoch menopauzy. Ak sa pýtate, kde také edamame kúpite, nemusíte sa báť – sú už dostupné aj u nás, najmä na internete, ale aj v supermarketoch a obchodoch s ázijskými potravinami. Buď sa predávajú čerstvé v strukoch, alebo aj lúpané. U nás sú najbežnejšie mrazené. Ak si kúpite čerstvé alebo mrazené, je potrebná aspoň krátka tepelná úprava ako blanšírovanie vo vriacej vode, osmaženie na panvici alebo príprava na pare či v mikrovlnnej rúre. Edamame sa hodia najmä ako prídavok do rôznych pokrmov na obohatenie výživovej hodnoty a zlepšenie chuti, ako napríklad zeleninových šalátov, rizota a iných ryžových jedál. Stali sa aj neoddeliteľnou súčasťou čoraz viac obľúbenejších poke bowl. Opražené a dochutené môžete podávať aj samotné, ako drobné občerstvenie.